Huh? Zul je denken, wat heeft de bevalling nou te maken met de ontwikkeling van het brein? En waarom gaan we het hebben over de bevalling, ik kan dat toch moeilijk opnieuw doorstaan?
Tsja, ik begin nu even bij het begin, zodat jullie begrijpen waar mogelijk sommige aandoeningen al kunnen ontstaan. En wie weet ben je nu zwanger, wil je nog een kindje of twijfel je eraan om wel of niet te starten met borstvoeding, dan is het wellicht fijn om deze kennis mee te nemen.

Het microbioom

Wat je waarschijnlijk nog niet wist is dat er in je spijsverteringskanaal ongeveer evenveel bacteriën zitten als dat je menselijke cellen in je lichaam hebt. Onze menselijke cellen bestaan uit genen. Maar deze bacteriën bevatten wel honderd keer zoveel genen als onze menselijke cellen. Dat is nogal wat…het betekent namelijk dat bijna al het genetisch materiaal in je lichaam eigenlijk bestaat uit de genen van je bacteriën. Al dit genetisch materiaal noemen we het microbioom.

Maar Gemma….wat doet dit microbioom dan allemaal?

Het microbioom heeft een hele lijst aan belangrijke functies binnen ons lichaam:

De ontwikkeling van het microbioom

De vorming van het microbioom begint bij de geboorte. En je kunt wel stellen dat dit waarschijnlijk het belangrijkste moment is voor het functioneren van je microbioom voor de rest van je leven.

Ik zal je uitleggen waarom.

Wanneer een kind vaginaal ter wereld komt, gaat hij langzaam door het geboortekanaal van de moeder. Hierbij komt hij in aanraking met microben die zich in het baringskanaal bevinden. Wanneer het kind vervolgens geboren wordt slikt hij naast deze vaginale microben, ook ontlastingsresten van de moeder in.

Getver??? Nee dus! Hartstikke belangrijk. Dus voor iedere vrouw die nog moet bevallen en bang is om ontlasting te verliezen, weet dan dat dit de beste start is die je kind kunt geven. Zo….dat is alweer een pak van jullie hart hè?!

De microben gaan vervolgens via de mond naar de darmen van het kind. En vormt de basis voor de verdere ontwikkeling van het microbioom van het kind.

Borstvoeding

Ook borstvoeding heeft een grote impact op de ontwikkeling van het microbioom. Bij kinderen die minimaal 6 maanden borstvoeding hebben gekregen is er meer diversiteit in het microbioom van de darmen te vinden dan bij flesgevoede baby’s. Daarnaast hebben zij vooral bacteriën die in staat zijn zuren te produceren, die op hun beurt weer schadelijke bacteriën kunnen doden.

Na deze eerste start wordt de ontwikkeling van het microbioom vooral beïnvloed door het voedingspatroon, bewegingspatroon, slaappatroon, psychologische stress, medicijngebruik en bestrijdingsmiddelen.

Maar ook door blootstelling aan bacteriën van andere mensen, dieren en uit de natuur.

Een verstoring in het microbioom

Vrijwel alle chronische klachten en ziekten ontstaan in de basis door een verstoring van het microbioom. Wanneer je een gezond microbioom hebt, is de kans klein dat je chronisch ziek wordt of blijft. Dit heeft voornamelijk te maken dat darmbacteriën een zeer belangrijke rol spelen binnen ons immuunsysteem.

Bij een verstoring in de verhouding van de verschillende microben wordt het immuunsysteem overactief en niet goed afgesteld. Dit kan door bijvoorbeeld het gebruik van antibiotica, een keizersnee of het ontbreken van borstvoeding, maar ook door stress of een verkeerd beweegpatroon.

Bij baby’s en kleine kinderen zien we vaak dat dit leiden tot eczeem, astma en allergieën.

Oké, dat is duidelijk, maar wat heeft dit met het brein te maken?

In vele studies is ontdekt dat er een ware communicatie is tussen het microbioom en ons brein. Deze communicatie vindt plaats via de nervus vagus, een zenuwbaan die het zenuwstelsel van de darm verbindt met het centrale zenuwstelsel (ons brein).

Wanneer er een verstoring in de darmbacteriën is, kunnen er psychische-/neurologische klachten optreden. Denk hierbij aan concentratie problemen, ADHD, autisme- en autismespectrumstroornissen, verminderd geheugen, slaapproblemen, angststoornissen tot zelfs depressies.

Een gezonde darm, zorgt dus voor een gezond en goed functionerend brein.

Ik denk dat ik ook een ongezond microbioom heb, wat kan ik doen?

Niet getreurd, je bent echt niet de enige. Gelukkig zijn er een aantal manieren om aan de slag te gaan met de gezondheid van het microbioom. Het belangrijkste is om te starten met het herstel van een gezonde balans.  Een gezond voedings-, bewegings- en ontspanningspatroon is de belangrijkste voorwaarde van een gezond microbioom en daarmee dus een goede hersenfunctie. Bij klachten van de darm zijn soms extra interventies nodig, bijvoorbeeld de inzet van bepaalde supplementen en/ of probiotica.

JoyMe.nu 4 weekse online training

Wil je meer weten over een gezond en vitaal microbioom, goede probiotica of welke supplementen een positieve invloed hebben op je darmgezondheid? Schrijf je nu alvast in voor de 4 weekse online JoyMe.nu training of stay tuned voor nieuwe blogs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *