Ik kan jullie natuurlijk allemaal informatie geven over hoe je je darmen gezond houdt, welke klachten er bij een ongezonde darm optreden of wat darmproblemen met voeding en ontspanning te maken hebben. Maar laten we beginnen bij het begin. Wat doet die dikke darm nou precies?

Het prille begin

Rond de vijfde zwangerschapsweek wordt de dikke darm gevormd. Maar omdat de lever het grootste deel van de embryonale buikholte in beslag neemt, puilen de darmen in de navelstreng uit.

Vanaf ongeveer de 10de zwangerschapsweek verplaatsen de darmen zich van buiten het embryo, naar binnen in de buikholte. Om vervolgens een aantal ingewikkelde draaiingen te ondergaan. Vervolgens wordt gedurende de rest van de zwangerschap de dikke darm verder ontwikkeld.

Wanneer het kindje geboren wordt worden er belangrijke stappen gezet in de aanleg van het microbioom, het genetisch materiaal van de darmbacteriën. Hierover kun je meer lezen in de blog: Hoe een natuurlijke bevalling voor een gezond brein zorgt.

Zo ontwikkelt de dikke darm zich…..maar wat is nou de functie?

De dikke darm heeft onder andere de functie om nog niet verteerde voedingsresten op te nemen.  De meeste verteringsprocessen vinden al eerder in het spijsverteringskanaal plaats. Er zijn echter altijd nog onverteerde resten die verwerkt moeten worden, bijvoorbeeld vezels uit brood of bepaalde eiwitten.

Daarnaast geeft de dikke darm vitamines, water en zouten terug aan het lichaam, met name door dat laatste wordt de ontlasting steviger. Wanneer de afvalresten van het voedsel namelijk aankomen in de dikke darm is het een waterige brei. Door ritmische bewegingen van de dikke darm wordt de brei goed gehusseld en komt deze in contact met de darmwand. Via de darmwand worden water en zouten opgenomen in het lichaam.

Stinkende winden

In je dikke darm leven zo’n 400 verschillende bacteriën, het zogenoemde microbioom. Deze bacteriën zijn ontzettend belangrijk en dus hele goede vrienden. Zij leven op vezels, zetmeel, suikers en eiwitten. Tijdens de vertering van deze stoffen komen er gassen vrij, welke normaliter geen geur hebben. Echter bij de afbraak van bepaalde eiwitten komt een nare ‘rotte eieren’ geur vrij. Hoewel iedereen dagelijks zo’n 10 tot 20 windjes laat, zijn dit de windjes die door je sociale omgeving geregistreerd worden.

Productie van vitamines

Naast dat de darmbacteriën de vertering van een aantal stoffen op zich nemen, produceren zij ook zeer belangrijke B en K vitamines. Deze hebben een belangrijke invloed op de weerstand en de stofwisseling. Hier later meer over in een aparte blog.

Vol is vol

Na al deze processen komt de ontlasting heel langzaam aan in het laatste stuk van de dikke darm, de endeldarm. Wanneer de endeldarm vol zit, geeft het lichaam een seintje dat hij geleegd moet worden. Je voelt aandrang.

Maar wat als die dikke darm niet goed werkt?

Er zijn allerlei redenen waardoor er een disbalans in de dikke darm ontstaat. Dit kan aangeboren zijn; een probleem in de aansturing; een overschot aan schadelijke bacteriën; een intolerantie van bepaalde voeding; stress of te weinig beweging.

In volgende blogs zal ik al deze bovenstaande problemen verder uitwerken en ook tips geven hoe je hier mee om kunt gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *